Nazaj na Novice
15. februar 2022

DeSUS in LIDE gresta na volitve s skupno kandidatno listo.

Organi stranke DeSUS so sprejeli sklep o skupnem oblikovanju kandidatne liste s stranko LIDE Igorja Zorčiča, je po zasedanju organov sporočil prvak DeSUS-a Ljubo Jasnič.

Kot je po zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke pojasnil Jasnič, bosta stranki tako v nadaljevanju sklenili sporazum o skupnem nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah ter uredili medsebojno razmerje za čas volilne kampanje in po njej, določili bosta tudi ime skupne kandidatne liste, ki ga sicer za zdaj še ne izdajajo.

Svet stranke DeSUS je tudi pooblastil vodstvo stranke, da izvede vse organizacijske postopke, potrebne za oblikovanje skupne kandidatne liste, je dejal Jasnič. Po njegovih besedah pa so člani organov stranke odločitev o skupni kandidatni listi sprejeli soglasno, brez glasu proti, kar da sam z odobravanjem pozdravlja, saj izhodišče za povezovanje temelji na skupnih programskih točkah obeh strank.

Igor Zorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović

DeSUS ima listo "70-odstotno zapolnjeno"

Za volilno kampanjo bodo po Jasničevih pričakovanjih v DeSUS-u namenili nekaj več kot 150.000 evrov. Podrobnosti same volilne kampanje pa bosta vodstvi strank dorekli na skupnih pogovorih, ki se bodo začeli v prihodnjih dneh. Sicer pa ima DeSUS tudi že evidentirane svoje kandidate, po Jasničevih besedah imajo listo 70-odstotno zapolnjeno, "sive lise" stranke pa za zdaj ostajajo volilni okraji v Pomurju, Ljubljani in na Obali. V nadaljevanju tako pričakujejo, da bodo tudi v stranki LIDE k pogovorom o oblikovanju skupne liste pristopili s svojimi predlogi, nato pa bodo na skupni seji obeh vodstev določili kandidate, ki bodo kandidirali v posameznih volilnih enotah.

Pri tem bodo upoštevali, da bo v posameznem volilnem okraju imel prednost tisti kandidat, ki bo močnejši, sicer pa si Jasnič obeta enakomerno razporeditev kandidatov, pri kateri bi vsaka od strank prispevala po 44 kandidatov. A kot poudarja, pri tem ne bodo "zabetonirani, našli bomo rešitve, ki bodo stranko oziroma enotno listo pripeljale v parlament".

Zorčič: Pogovarjali smo se z vsemi, ki so javno izkazali interes po povezovanju

Tako DeSUS kot LIDE namreč računata, da jima bo s povezovanjem uspel preboj v parlament, pri tem pa prvaka obeh strank tudi ne izključujeta možnosti nadaljnjega povezovanja oz. združevanja obeh strank. "Ne bom rekel ne, nadaljnji koraki lahko gredo tudi v to smer, še posebej, če bomo uspešni na volitvah," ob tem dodaja Jasnič. Jasnič in Igor Zorčič tudi ne izključujeta nadaljnjega sodelovanja s katero izmed preostalih strank. Zorčič je dejal, da so se pogovarjali z vsemi, ki so javno izkazali interes po povezovanju. "Naš dežnik je odprt, sprejmemo lahko tudi koga drugega," pa je danes dejal Jasnič, ki sicer ne vidi možnosti za sodelovanje s "tistimi, ki danes vodijo državo".

Ob vprašanju, kakšen volilni izid pričakuje na volitvah, pa Zorčič ocenjuje, da je bolj smiselno stremeti k povezovanju kot k določenemu volilnemu izidu. Dan po volitvah namreč po njegovih besedah nastopi politična realnost, takrat pa bo ključnega pomena, da bo zmagovalec sposoben oblikovati koalicijo, ki bo zdržala celoten mandat.

Liberalni demokrati

Aktiviraj se!

Naroči se na naše novice in se seznani z aktualnimi dogodki. Všečkaj našo spletno stran in socialna omrežja ter predlagaj smernice in rešitve za boljši jutri.

Pridružite se naši skupnosti
Hvala, ker ste se nam pridružili!
Oops! Something went wrong.